01

Fröccsöntő üzem

Vegyipari referencia
Tervezés, telepítés, beüzemelés

Feladat

A fröccsöntő gépek által leadott egész éves hőterhelés szellőztetés nélkül a dolgozók tűrőképességét meghaladó hőmérsékleti viszonyok kialakulásához vezetnének, a nyitott ajtókon keresztül bejutó por és szállóanyagok viszont minőségi problémát jelentenének a gyártott termékeknél. A körülmények tehát megkövetelik a magas színtű hőmérséklet- és légmennyiségszabályozott gépi szellőztetést.

Megoldás

A tiszta- és hőmérsékletszabályozott, hűtött- és fűtött levegőigény ellátására egy légkezelő gépet és három VRF kültéri egységet terveztünk be, illetve telepítettünk. A befúvó légcsatorna-hálózatot a csarnokban mozgó híddaru hatásterülete alatt helyeztük el. A gépek között álló egy-egy tartóoszlop-páron támasztottuk alá a leágazó légcsatornákat.

Kreatív légtechnikai megoldások
 • A klimatizált levegőt speciális, indukciós betéttel ellátott álló elárasztásos elemeken keresztül juttattuk be alacsony légsebességgel és huzatmentesen, a zóna levegőjének 1⁄2 arányú visszakeverésével.
 • A levegőt közvetlenül a csarnok közepén elhelyezett gépek között fújtuk be, közvetlenül a munkaterületeket temperálva.
 • Az elárasztásos elemeket flexibilis bekötéssel építettük ki  0,5–1 méteres mozgatást lehetővé téve, rugalmasságot biztosítva a munkaterület esetleges átrendezésének esetén.
 • A közös elszívó ágat a fal mentén, a fröccsöntő gépek felmelegedési felülete felett alakítottuk ki.

Légmennyiségek

15 000 m³/h befúvás és elszívás.

Nyári és átmeneti időkben 100% frisslevegő arány;
Fűtési igény esetén 10 000 m³/h visszakeverésig szabályoztuk a légkezelő gépet.


Hőmérsékletek

Nyáron 18° befújt frisslevegő (30° fok visszakevert levegőhőmérséklet mellett 24° elárasztott levegő hőfokra méreteztünk).
Télen 10 000 m³/h visszakeverés mellett 22° fokos befújt levegő hőmérsékletre méreteztünk.

 

02

Juvapharma vitamin

Vegyipari referencia – étrend-kiegészítő gyár
Tervezés, telepítés, beüzemelés

Feladat
 • A Juvapharma üzemében a termelés hatékonyságának növelése érdekében 16 kabint alakított ki, melyet hűtéssel és szellőzéssel kellett ellátni.
 • A rendszer megvalósításának célja: A 16 kabinon belül keletkező hőteher elvezetése, ezzel együtt a lehető legszárazabb belső levegő biztosítása.
 • Kabinonként 1-2 fővel, és a működésüknek 50%-os egyidejűségével szükséges számolni az előírt dolgozókénti minimális frisslevegő bejuttatást.
 • Továbbá a kabinokban működik egy-egy porszívó berendezés, mely óránkénti 300–360 m³/h légmennyiséget vezet ki a kabin belső teréből – ezt pótolnunk szükséges előhűtött/előfűtött levegővel.
Megoldás
 • A 16 kabin szellőzését decentralizált rendszerrel, kabinonkénti gépészettel oldottuk meg.
 • Minden kabin azonos méretű befúvó légkezelőt kapott, három fokozatú szűréssel, hűtőkaloriferrel, szabályozó automatikával, melyeket a kabinok tetőszerkezetére függesztve helyeztünk el.
 • A légkezelő gépek egyedi szabályozásának köszönhetően helyiségenként eltérő hőmérsékletek beállítását tettük lehetővé.
 • A kevésbé száraz levegőt igénylő frisslevegő pótlást a csarnok teréből oldottuk meg.
 • A hűtési energiát hőszigetelt csővezetéken juttattuk a légkezelőkhöz, a folyadékhűtő méretét minimum 50% egyidejűséggel méreteztük.
 • A kabinokba a levegőt elárasztásos elemeken keresztül juttattuk be hangcsillapító közbeiktatásával.
 • A szárazabb levegőt igénylő hét kabin frisslevegőjét egy abszorpciós szárító berendezésből nyerjük.


 

03

Prime Rate Kft.

Nyomdaipari referencia
Tervezés, telepítés, beüzemelés

Feladat

Megrendelőnk egy új gyárcsarnokot alakít ki, amelyben nyomdaipari gépeket helyez el. A gyártóberendezések mellett körülbelül 8-10 fő dolgozik, így a szükséges világítással az együttes hőtermelés körülbelül 75 kW. A csarnokban telepítésre kerül egy ragasztógép is, amelynek szintén szellőztetésre és frisslevegőre van szüksége, illetve ennek a ventilátorát egy új elszívó ernyővel szükséges ellátni.

Megoldás

A gyárcsarnok hűtésére és szellőztetésére beterveztünk és telepítettünk egy új 13 000 m³/h légszállítású légkezelő gépet direkt elpárologtatású kaloriferrel. A légkezelő géphez kapcsoltunk 3 db – összesen 75 kW hűtőteljesítményt biztosító – VRF kültéri egységet, melyek segítségével biztosítani tudtuk az új csarnokrészben szükséges hűtést és a frisslevegő ellátást. A légkezelőgép kivitelét úgy alakítottuk, hogy lehetőség szerint az év nagyobb részében szabadhűtéssel tudjuk temperálni a gyárcsarnokot, minimalizálva a VRF hűtőegységek használatát, így energiát megtakarítva.


Légmennyiségek

13 000 m³/h befúvás és elszívás.
A légkezelőgéppel 2000 m³/h frisslevegőt, 11 000 m³/h visszakevert levegőt biztosítottunk. 
Az energiahatékonyság jegyében a berendezésben található hármas keverőszekció (zsaluk) segítségével szabályoztuk és temperáltuk a csarnok hőmérsékletét, mindig figyelembe véve a mindenkori beltéri igényeket.


Hőmérsékletek
Nyáron 16° befújt frisslevegő (30° fok visszakevert levegőhőmérséklet mellett 24° elárasztott levegő hőfokra méreteztünk).
Télen 10 000 m³/h visszakeverés mellett 22° fokos befújt levegő hőmérsékletre méreteztünk.

04

Gibárt vízerőmű

Erőmű referencia
Tervezés, telepítés, beüzemelés

Feladat

Az erőmű a megelőző rekonstrukciós projektet követően 2020 októberében kezdte meg kereskedelmi üzemét 2 db 566 kW teljesítményű Kaplan vízturbinával. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján az épület légterének a hőmérséklete meghaladta a turbinagyártó által előírt 40°C hőmérsékletet. Zajmérések alapján az erőmű zajterhelése a legközelebbi épületnél zárt ablakoknál 53,8 dB volt. Feladatunk volt az erőmű zajterhelésének csökkentése, és az üzemi térben található két turbinaegység hűtésének megoldása, illetve a csarnoktér fűtésének biztosítása légtechnikai rendszerrel.

Megoldás

Nyáron a hanggátló tokozáson belül egy egyedileg készített és méretezett L-alakú befúvó légkezelő forgatja a levegőt. A levegő hűtését a légkezelőbe épített direkt elpárologtatós DX kalorifer szolgálja a hozzá tartozó 4 db kültéri VRF egységgel. Télen a csarnok felfűtésére és szabad hűtéses üzembe kapcsolunk át. Ilyenkor a csarnok hidegebb levegőjét szívjuk be a hangátló tokozásba, és ha szükséges, a VRF-ek segítségével továbbhűtjük a csarnok levegőjét. A tokozatból túlnyomáselvezető zsalukon keresztül, a felmelegedett levegőt kiengedjük, és ezzel biztosítjuk a csarnok fűtését.

Légtechnikai megoldások

Az L-alakú légkezelő gép a két turbina között helyezkedik el álló helyzetben, ahonnan két irányba vezettük a körcsatlakozású légcsatornákat. A légcsatornákra telepítettünk egy-egy négyzetbetétes rácsot, amelyekkel a hűtött levegőt közvetlenül a két turbina hűtőrácsaira tudtuk irányítani. A csarnoktér légellátását két túlnyomáslevezető zsaluval- és hangcsillapító elemmel ellátott átszellőző biztosítja. A zsaluk az üzemi térben kialakuló túlnyomás hatására nyitnak. Különös gondot kellett fordítani a csatlakozások pontos, légtömör kivitelezésére, mivel minden rés plusz zajforrássá vált volna, amit később nehéz lett volna felderíteni.


Légmennyiségek

10 000 m³/h légszállítás.


Hőmérsékletek

A turbinatérben 30° fok üzemi hőmérséklet tartása a kültéri méretezési hőmérséklet mellett.